О проекте ХайВей

Публикуйте на ХайВей свои статьи, фото, видео.

Получайте рецензии и комментарии от сообщества ХайВей на свои публикации.

Зарабатывайте деньги на публикациях.

Общайтесь с интересными людьми.

 

Здоровье  22 августа 2007 15:04:39

Автор: Роман Гудба

Грибний сезон

Все фото Показать все 6 фото
Три Боровика заховалися поміж торішнього листя Самотній Боровик Шапку Боровика трохи об’їли слимаки Прикинувся листочком, думав не знайду

Вранці встають густі тумани, й маминої хати уже за кілька кроків не видно. Шоста година ранку. Небо крізь туманне молоко сіріється, й не можливо сказати чи воно чисте, чи на ньому хмари. Про всяк випадок береш штурмівку, адже в лісі роса буде не тільки на траві, а й на гілках і на листі дерев, і відправляєшся в похід, що потім буде ще довго перед очима, щойно їх заплющиш – у гриби. За хвилин десять починають проступати неясні силуети гори, на яку треба забратися, щоб знайти хоч один гриб. Підходиш до гори. Срібна роса крізь вранішню сірість здається морем, яким треба брести вгору. Дивишся вверх, але верхівки гори не видно, хоч уверх всього близько двохсот метрів. Важко зітхаєш, груди наповнюються прохолодним повітрям і від нього десь починає колоти в попереку. Нахиляєшся вперед і починаєш свій схід на «Сопун-гору», бо поки піднімешся, уже сопеш. На горі жадібно ковтаєш прохолодне повітря, від якого поколює під лопаткою, але щойно відновлено дихання, починаєш шукати палицю, яка має стати в пригоді, коли гриб прикинеться торішнім листочком. І ось уже пройдено метрів десять, а в кошику уже лежать два боровика, три сироїжки й три червоноголовці, що мають різні назви по всій Україні – козарі (Західна Україна), губляки (Волинське Полісся), бабки (Центральна Україна), а загальна назва – підберезовики. Грибний азарт починає виділяти адреналін у кров. Азарт захоплює настільки, що ризикуючи вибрати собі око натикаєшся на гілки, але не відриваєш очей від землі, а раптом ще десь зблисне трохи іншим кольором, іншою барвою, коричнева шапочка ще одного боровика.

Гриби. Первісні інстинкти збирача прокидаються в душі, коли розпочинаєш своє полювання за найціннішим грибом – Боровиком, або як його ще називають Білим грибом, або просто з великої літери Грибом. Як кожне почуття – почуття збирача розвивається з дитинства, якщо поряд є ліс і є можливість піти за грибами (або як в народі кажуть «в гриби»). Знайти Білий гриб (Боровик) стильніше, ніж його з’їсти. Це – азарт, це – первісні почуття, це – врешті-решт успіх, удача, перемога, яких та інколи бракує в повсякденному житті.

Повертаєшся додому змучений, стомлений, вражений тим, яку хитрість гриба-маскувальника ти розгадав на цей раз, і цим враження необхідно поділитися з близькими. Розказуєш все ж із тим азартом, з яким їх шукав. Потім лягаєш на ліжко, витягуєш стомлені ноги, заплющуєш очі й бачиш перед собою ліс і гриби. А вже через кілька годин на столі парують свіжі й смачні гриби. До них підійде будь-яка випивка: від пива до горілки. От і справлений банкет і можна й далі відпочивати. Але…

Але в першу чергу треба пам’ятати, що гриби – отруйні, будь-які. Кожен гриб має токсини небезпечні для організму людини. Навіть такі гриби, які вдалося ростити штучно: печериці (шампіньйони) й гливи (або російською – вешанки). Сама назва гриба-сироїжки свідчить, що його можна їсти сирим, без термічної обробки. Це так і не так. Справа в тому, що в сироїжці мало токсинів, але вони є. І все буде залежати від того, в якому стані у вас печінка, підшлункова залоза, кишечник і чи пили ви перед тим спиртне. Отруїтися можна й ними. Звісно отруїтися до смерті буде важкувато (треба дуже багато з’їсти грибів), але дизентерія, або просто понос – теж отруєння.

Так от Боровик, якого є багато різновидів, – теж отруйний. Але він вважається одним із найцінніших грибів, бо зберігає смакові якості висушеним, маринованим, смаженим, вареним і т.д. Якщо підберезовик чи підосиновик при засушуванні чорніє й дещо втрачає смакові якості, то Боровик залишається білим (із-за чого власне його і прозвали Білим грибом) і дуже смачний. Але потрібно пам’ятати, що при засушуванні гриб токсинів не втрачає.

Тому перш, ніж їсти гриби їх необхідно відварити. При кипінні токсини в їстівних грибів розщеплюються і виходять у воду. Тому воду необхідно злити. Після цього можна з грибом готувати різні страви: смажені чи варені.

Є гриби умовно їстівні – часничники, гнійники, мухомори. Часничники на вигляд такі, що я не знаю хто зважиться їх їсти, але вони їстівні. Гнійники ростуть на гноянці – уже вражає. Мухомори теж не є дуже отруйні і їхні токсини при багаторазовій термічній обробці – відварюванні – руйнуються, саме цим умовно їстівні гриби відрізняються від їстівних, що їх треба кілька разів відварити. Проте я б нікому не радив це робити. Є кілька причин для таких рекомендацій.

По-перше, ніколи не випивайте під грибну закуску. При відварюванні не всі токсини виводяться з гриба і алкоголь тільки пришвидшить кровообіг і метаболічні процеси, а отже пришвидшить потрапляння отрути в кров.

По-друге, грибниці втягують у себе радіацію, вихлопні гази, нітрати й т.д. Тому навіть їстівний гриб може виявитися отруйним.

По-третє, сироїжку інколи плутають із по-справжньому отруйним грибом – блідою поганкою. Таких отруйних грибів не так багато в Україні. Їх можна перелічити на пальцях однієї руки – червоно-бура парасолька (росте в Криму й у Одеській області), найстрашніший гриб – бліда поганка (ніколи не зривайте маленькі сироїжки, бо можна переплутати – тільки дорослі гриби), чортів гриб – дуже схожий на Боровика, але має світлу шапку й чорні прожилки на ніжці – росте в Карпатах, і ще кілька грибів.

Проте гриби смачні й корисні, в них багато вітаміну А. Їсти їх треба. Але при їхньому пошуку необхідно притримуватися кількох правил:

1) якщо є найменша підозра на те, що гриб якийсь не такий – не брати;

2) не збирати незнайомих грибів

3) якщо не маєте досвіду в цій справі, то візьміть когось, хто розбирається в грибах;

4) не збирайте гриби поблизу дороги, де часто їздять машини.

Ознаки отруєння досить прості: дизентерія, болі в області шлунку, загальна слабкість (найзагадковіша ознака, але коли ви не здатні пройти сто метрів, то це і є загальна слабкість), блювання, і головокружіння. З грибами, як і із зміями, щоб лікарі вас врятували, необхідно показати який гриб ви їли (змію, яка вкусила). Тому не варіть різні гриби разом, бо лікар не вияснить яким токсином ви отруєні. Краще сироїжки варити окремо, Боровики – окремо, а гриб Парасольку – окремо. І їсти їх також окремо.

А загалом починається сезон осінніх грибів (не червивих, на відміну від літніх), тому бажаю вдалого полювання, і азартного лісного повітря.

Количество просмотров: 10195
Посмотреть оценки Посмотреть оценки
delete
Роман Гудба
Роман Гудба, Киев, свободный журналист "ХайВей" 

Теги

Для того, чтобы оценить статью, Вас необходимо войти в систему
Право оценивать рецензии на ХайВей можно получить от редакции сайта по рекомендации одного из журналистов ХайВей
Рекомендаций: +0
Всего комментариев: 3, Всего рецензий: 0
Читайте также

В Германии недовольны решением РФ признать паспорта самопровозглашенных "ДНР" и "ЛНР"В Германии недовольны решением РФ признать паспорта самопровозглашенных "ДНР" и "ЛНР"

В Германии раскритиковали решение властей Российской Федерации признать паспорта самопровозглашенных "ДНР" и "ЛНР". Больше информа ...

Суд дозволив ГПУ доступ до даних про телефонні розмови НовинськогоСуд дозволив ГПУ доступ до даних про телефонні розмови Новинського

Печерський районний суд Києва дозволив Генеральній прокуратурі України доступ до даних про мобільні телефонні переговори депутата Верховної Ради від ф ...

УГВ ежесуточно добывает более 40 млн кубометров газаУГВ ежесуточно добывает более 40 млн кубометров газа

ПАО "Укргазвыдобування" (УГВ) с середины февраля 2017 года достигло суточной добычи газа 41 млн куб. м газа, сообщает Интерфакс-Украина. Так, 16 февра ...

Укажите свой e-mail адрес, если Вы хотите получать комментарии к этому материалу
Подписаться

Для того, чтобы опубликовать сообщение в этой теме, Вам нужно ввойти в систему.

Рецензии

Комментарии

Интересно! И прямо грибным духом повеяло - таким густым, лесным...
Здорово ‘cool‘
15:16 22/08/07
Потапов Киев
Гарна стаття. Але ж це дуже серйозна справа, отже, варто було б більш докладно й точно викласти про ознаки саме отруйних грибів. ‘best‘
15:09 22/08/07
5.
До речі, маю певний досвід:http://h.ua/story/48627/
12:35 24/08/07

Live

6 мин. назад

Топал-паша комментирует материал Чем он пугал?

33 мин. назад

_Надежда_ комментирует материал своя земля

49 мин. назад

Анна Телегина пишет рецензию на публикацию Генеральный директор «Запорожстали» Ростислав Шурма: «Из-за блокады угля Донбасса экономика Украины окажется на грани катастрофы»

52 мин. назад

Анна Телегина пишет рецензию на публикацию На "Запорожстали" за последние пять лет в пять раз сократили потребление природного газа

1 час. назад

Анна Телегина комментирует материал ПРО МУЗУ

1 час. назад

Анна Телегина комментирует материал Чем он пугал?

1 час. назад

Топал-паша комментирует материал КРОМСАЛЬЩИК

1 час. назад

Анна Телегина комментирует материал КРОМСАЛЬЩИК

1 час. назад

Топал-паша комментирует материал КРОМСАЛЬЩИК

1 час. назад

Анна Телегина комментирует материал КРОМСАЛЬЩИК

1 час. назад

Топал-паша комментирует материал На мои барабанные, на мои перепонки...

1 час. назад

Топал-паша комментирует материал КРОМСАЛЬЩИК

1 час. назад

Анна Телегина комментирует материал На мои барабанные, на мои перепонки...

1 час. назад

Топал-паша комментирует материал Бычьё!

1 час. назад

Топал-паша комментирует материал Было - небыло?

1 час. назад

Топал-паша комментирует материал Было - небыло?

1 час. назад

Топал-паша комментирует материал Чем он пугал?

1 час. назад

Топал-паша комментирует материал Чем он пугал?

1 час. назад

Топал-паша комментирует материал Чем он пугал?

1 час. назад

Анна Телегина пишет рецензию на публикацию Чем он пугал?

2 час. назад

Леонид Жмурко комментирует материал Мой новый сборник - "Простые слова"

2 час. назад

Надія Мартинова комментирует материал ПРО МУЗУ

2 час. назад

Тлумач комментирует материал Пламенные сучки