О проекте ХайВей

Публикуйте на ХайВей свои статьи, фото, видео.

Получайте рецензии и комментарии от сообщества ХайВей на свои публикации.

Зарабатывайте деньги на публикациях.

Общайтесь с интересными людьми.

 

Здоровье  22 августа 2007 15:04:39

Автор: Роман Гудба

Грибний сезон

Все фото Показать все 6 фото
Три Боровика заховалися поміж торішнього листя Самотній Боровик Шапку Боровика трохи об’їли слимаки Прикинувся листочком, думав не знайду

Вранці встають густі тумани, й маминої хати уже за кілька кроків не видно. Шоста година ранку. Небо крізь туманне молоко сіріється, й не можливо сказати чи воно чисте, чи на ньому хмари. Про всяк випадок береш штурмівку, адже в лісі роса буде не тільки на траві, а й на гілках і на листі дерев, і відправляєшся в похід, що потім буде ще довго перед очима, щойно їх заплющиш – у гриби. За хвилин десять починають проступати неясні силуети гори, на яку треба забратися, щоб знайти хоч один гриб. Підходиш до гори. Срібна роса крізь вранішню сірість здається морем, яким треба брести вгору. Дивишся вверх, але верхівки гори не видно, хоч уверх всього близько двохсот метрів. Важко зітхаєш, груди наповнюються прохолодним повітрям і від нього десь починає колоти в попереку. Нахиляєшся вперед і починаєш свій схід на «Сопун-гору», бо поки піднімешся, уже сопеш. На горі жадібно ковтаєш прохолодне повітря, від якого поколює під лопаткою, але щойно відновлено дихання, починаєш шукати палицю, яка має стати в пригоді, коли гриб прикинеться торішнім листочком. І ось уже пройдено метрів десять, а в кошику уже лежать два боровика, три сироїжки й три червоноголовці, що мають різні назви по всій Україні – козарі (Західна Україна), губляки (Волинське Полісся), бабки (Центральна Україна), а загальна назва – підберезовики. Грибний азарт починає виділяти адреналін у кров. Азарт захоплює настільки, що ризикуючи вибрати собі око натикаєшся на гілки, але не відриваєш очей від землі, а раптом ще десь зблисне трохи іншим кольором, іншою барвою, коричнева шапочка ще одного боровика.

Гриби. Первісні інстинкти збирача прокидаються в душі, коли розпочинаєш своє полювання за найціннішим грибом – Боровиком, або як його ще називають Білим грибом, або просто з великої літери Грибом. Як кожне почуття – почуття збирача розвивається з дитинства, якщо поряд є ліс і є можливість піти за грибами (або як в народі кажуть «в гриби»). Знайти Білий гриб (Боровик) стильніше, ніж його з’їсти. Це – азарт, це – первісні почуття, це – врешті-решт успіх, удача, перемога, яких та інколи бракує в повсякденному житті.

Повертаєшся додому змучений, стомлений, вражений тим, яку хитрість гриба-маскувальника ти розгадав на цей раз, і цим враження необхідно поділитися з близькими. Розказуєш все ж із тим азартом, з яким їх шукав. Потім лягаєш на ліжко, витягуєш стомлені ноги, заплющуєш очі й бачиш перед собою ліс і гриби. А вже через кілька годин на столі парують свіжі й смачні гриби. До них підійде будь-яка випивка: від пива до горілки. От і справлений банкет і можна й далі відпочивати. Але…

Але в першу чергу треба пам’ятати, що гриби – отруйні, будь-які. Кожен гриб має токсини небезпечні для організму людини. Навіть такі гриби, які вдалося ростити штучно: печериці (шампіньйони) й гливи (або російською – вешанки). Сама назва гриба-сироїжки свідчить, що його можна їсти сирим, без термічної обробки. Це так і не так. Справа в тому, що в сироїжці мало токсинів, але вони є. І все буде залежати від того, в якому стані у вас печінка, підшлункова залоза, кишечник і чи пили ви перед тим спиртне. Отруїтися можна й ними. Звісно отруїтися до смерті буде важкувато (треба дуже багато з’їсти грибів), але дизентерія, або просто понос – теж отруєння.

Так от Боровик, якого є багато різновидів, – теж отруйний. Але він вважається одним із найцінніших грибів, бо зберігає смакові якості висушеним, маринованим, смаженим, вареним і т.д. Якщо підберезовик чи підосиновик при засушуванні чорніє й дещо втрачає смакові якості, то Боровик залишається білим (із-за чого власне його і прозвали Білим грибом) і дуже смачний. Але потрібно пам’ятати, що при засушуванні гриб токсинів не втрачає.

Тому перш, ніж їсти гриби їх необхідно відварити. При кипінні токсини в їстівних грибів розщеплюються і виходять у воду. Тому воду необхідно злити. Після цього можна з грибом готувати різні страви: смажені чи варені.

Є гриби умовно їстівні – часничники, гнійники, мухомори. Часничники на вигляд такі, що я не знаю хто зважиться їх їсти, але вони їстівні. Гнійники ростуть на гноянці – уже вражає. Мухомори теж не є дуже отруйні і їхні токсини при багаторазовій термічній обробці – відварюванні – руйнуються, саме цим умовно їстівні гриби відрізняються від їстівних, що їх треба кілька разів відварити. Проте я б нікому не радив це робити. Є кілька причин для таких рекомендацій.

По-перше, ніколи не випивайте під грибну закуску. При відварюванні не всі токсини виводяться з гриба і алкоголь тільки пришвидшить кровообіг і метаболічні процеси, а отже пришвидшить потрапляння отрути в кров.

По-друге, грибниці втягують у себе радіацію, вихлопні гази, нітрати й т.д. Тому навіть їстівний гриб може виявитися отруйним.

По-третє, сироїжку інколи плутають із по-справжньому отруйним грибом – блідою поганкою. Таких отруйних грибів не так багато в Україні. Їх можна перелічити на пальцях однієї руки – червоно-бура парасолька (росте в Криму й у Одеській області), найстрашніший гриб – бліда поганка (ніколи не зривайте маленькі сироїжки, бо можна переплутати – тільки дорослі гриби), чортів гриб – дуже схожий на Боровика, але має світлу шапку й чорні прожилки на ніжці – росте в Карпатах, і ще кілька грибів.

Проте гриби смачні й корисні, в них багато вітаміну А. Їсти їх треба. Але при їхньому пошуку необхідно притримуватися кількох правил:

1) якщо є найменша підозра на те, що гриб якийсь не такий – не брати;

2) не збирати незнайомих грибів

3) якщо не маєте досвіду в цій справі, то візьміть когось, хто розбирається в грибах;

4) не збирайте гриби поблизу дороги, де часто їздять машини.

Ознаки отруєння досить прості: дизентерія, болі в області шлунку, загальна слабкість (найзагадковіша ознака, але коли ви не здатні пройти сто метрів, то це і є загальна слабкість), блювання, і головокружіння. З грибами, як і із зміями, щоб лікарі вас врятували, необхідно показати який гриб ви їли (змію, яка вкусила). Тому не варіть різні гриби разом, бо лікар не вияснить яким токсином ви отруєні. Краще сироїжки варити окремо, Боровики – окремо, а гриб Парасольку – окремо. І їсти їх також окремо.

А загалом починається сезон осінніх грибів (не червивих, на відміну від літніх), тому бажаю вдалого полювання, і азартного лісного повітря.

Количество просмотров: 9699
Посмотреть оценки Посмотреть оценки
delete
Роман Гудба
Роман Гудба, Киев, свободный журналист "ХайВей" 

Теги

Для того, чтобы оценить статью, Вас необходимо войти в систему
Право оценивать рецензии на ХайВей можно получить от редакции сайта по рекомендации одного из журналистов ХайВей
Рекомендаций: +0
Всего комментариев: 3, Всего рецензий: 0
Читайте также

Юнкер пообіцяв вільне пересування в ЄС після BrexitЮнкер пообіцяв вільне пересування в ЄС після Brexit

В Європейському союзі залишиться вільне пересування людей після виходу Великобританії з ЄС (Brexit). Про це заявив глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на ...

В Лондоне откроют плавучий отель для безработныхВ Лондоне откроют плавучий отель для безработных

Безработные британской столицы смогут благодаря этому проекту получить образование и трудоустроиться ...

Юнкер пообіцяв вільне пересування в ЄС після виходу БританіїЮнкер пообіцяв вільне пересування в ЄС після виходу Британії

Реформи пункту про вільне пересування громадян в ЄС мають стати "ключовими" для зв'язків між країнами ЄС після Brexit.  ...

Укажите свой e-mail адрес, если Вы хотите получать комментарии к этому материалу
Подписаться

Для того, чтобы опубликовать сообщение в этой теме, Вам нужно ввойти в систему.

Рецензии

Комментарии

Интересно! И прямо грибным духом повеяло - таким густым, лесным...
Здорово ‘cool‘
15:16 22/08/07
Потапов Киев
Гарна стаття. Але ж це дуже серйозна справа, отже, варто було б більш докладно й точно викласти про ознаки саме отруйних грибів. ‘best‘
15:09 22/08/07
5.
До речі, маю певний досвід:http://h.ua/story/48627/
12:35 24/08/07

Live

35 мин. назад

ко ко рекомендует материал Когда икона тихо плачет.

35 мин. назад

ко ко комментирует материал Когда икона тихо плачет.

38 мин. назад

ко ко рекомендует материал Какое счастье знать, что ты - поэт!

38 мин. назад

ко ко комментирует материал Какое счастье знать, что ты - поэт!

41 мин. назад

ко ко рекомендует материал Гурджиев и его Вельзевул ч.3

42 мин. назад

ко ко комментирует материал Гурджиев и его Вельзевул ч.3

45 мин. назад

ко ко рекомендует материал Пам'яті визначного харків'янина Петра Черемського

46 мин. назад

ко ко комментирует материал Как снимать на видео полицию и не только...

49 мин. назад

ко ко рекомендует материал Відродження української епічної традиції

1 час. назад

ко ко комментирует материал Запрещаю!

1 час. назад

ко ко комментирует материал Запрещаю!

1 час. назад

ко ко комментирует материал Запрещаю!

2 час. назад

кмета олег комментирует материал Чему мы можем научиться из истории Иова?

3 час. назад

Вікторія Івченко рекомендует материал Запрещаю!

3 час. назад

Вікторія Івченко комментирует материал Какое счастье знать, что ты - поэт!

3 час. назад

Вікторія Івченко рекомендует материал Какое счастье знать, что ты - поэт!

3 час. назад

Вікторія Івченко комментирует материал Концерт Ігоря Завадського "ПОВЕРНЕННЯ": ВИПРОБУВАННЯ ЧАСОМ І ОБСТАВИНАМИ

3 час. назад

Вікторія Івченко комментирует материал Концерт Ігоря Завадського "ПОВЕРНЕННЯ": ВИПРОБУВАННЯ ЧАСОМ І ОБСТАВИНАМИ

3 час. назад

Юрий Ермоленко комментирует материал Запрещаю!

6 час. назад

Павло Клененко публикует статью Відродження української епічної традиції

7 час. назад

Жека Белый рекомендует материал Скрепи знову скриплять. Метаморфози російської дипломатії (Відео)

7 час. назад

Жека Белый рекомендует материал Запрещаю!

8 час. назад

Жека Белый публикует статью Как снимать на видео полицию и не только...