О проекте ХайВей

Публикуйте на ХайВей свои статьи, фото, видео.

Получайте рецензии и комментарии от сообщества ХайВей на свои публикации.

Зарабатывайте деньги на публикациях.

Общайтесь с интересными людьми.

 

История  25 июня 2007 10:46:36

Таємниця виготовлення сирної іграшки

Таємниця  виготовлення сирної іграшки
Серед творчих особистостей, як і народних майстрів, багато таких, що тримають власні технологічні та художні надбання в секреті до останнього подиху.

Марія Матійчук, член Національної спілки майстрів України, належить саме до щирих душею гуцулів. Вона залюбки ділиться секретами свого ремесла, а останнім часом бідкається: «А хто ж завтра? Хто їх буде так ліпити, як роблю це я?».

Пані Марія вже більше півстоліття займається виготовленням іграшок із сиру. Кілька років своєї праці вона віддала дітям.

На перший погляд, в руках майстрині, виготовлення іграшок з сиру видається простою і забавною справою.

За лічені хвилини з-під її рук з кусочка сиру народжуються фантастичні кумедні тваринки. Основна її «фішка» - аксесуари: своєрідні нашийні прикраси, надзвичайно унікальна кінська збруя, що складається з сідла (тарниці), упряжі, вуздечки, в додаток з бочечок, що імітують бочки з бринзою. Всю цю композицію увінчує вершник - гуцул в кептарі та капелюсі, що нібито везе з полонини молочні продукти.

Щоб виготовити забавку із звичайного сиру, потрібний особливий продукт. З будь-якого сиру такі мистецькі витвори зробити не вдасться. В першу чергу, сирні коники — це їстівний продукт. Тож, яку сировину заготуєш, такий матимеш і виріб. З цієї причини починається добір сировини. Сир пані Марія заготовляє з коров’ячого молока (раніше продуктом для іграшок слугував овечий сир). І чим смачніше молоко, тим приємніші на смак «баранці». Молоко мусить бути свіже, від доброї корови, як кажуть гуцули. І «боронь Боже» від корови, що тільки-но отелилася .

Та молока — це ще не все для того, щоб вироб удався. Молоко треба трохи підігріти, вкинути туди «глегу» (порошок, що «глежит» молоко, тобто робить його кислим) і поставити в тепле місце.

Що таке «глег» і з чого його виготовляють?

Сьогодні в молокопереробних технологіях використовують окислювачі, зроблені хімічним способом. Та народний метод приготування такого продукту безперечно цікавіший.

Насамперед беруть «ринзу» - мішечок, зроблений з шлунку молодого теляти, що годувалось тільки материнським молоком і ще не споживало трав’яної їжі. Далі заливають у мішок молоко першого удою (від корови, що отелилася), зав’язують і дають можливість відстоюватись цій суміші десь близько трьох - чотирьох тижнів, щоб молоко побродило і «загусло» завдяки ферментам шлунку.

Але повернемось до приготування сиру. «Заглежене» молоко відстоюється приблизно добу, після чого загустілу суміш виливають у марлю, зав’язують і дають можливість, щоб «дзер» (сироватка) стекла, а в марлі залишився тільки сир.

Власне, на цьому етапі приготування сироватки дуже важливо, як каже пані Марія, щоб молоко не перестояло і сир не перекис, бо ж баранці з такого продукту «уже нічого не варті». Вони швидко киснуть, розсипаються і пліснявіють.

А якщо дотримуватись технології так, як каже Марія Матійчук, то такі вироби, за словами майстрині, можна зберігати до кількох десятків років.

І ось з цього сиру й роблять коней-«баранців».. Поряд ставимо посудину з «сировицею» - водою, в якій не менше 1/3 частини розбавленої солі. Під руками на гарячій плиті стоїть посудина з окропом, з інструментів - звичайний ніж.

Сир розрізається на різні по величині шматки, в залежності від того, що саме задумала майстриня. Один шматок кидаємо в окріп, виймаємо дерев’яною ложкою і розминаємо його, як тісто. Сир повинен нагадувати пластилін – такий же пластичний та податливий.

Потягуючи сирну масу то в одну, то в другу сторону, робляться ніжки тулуба, шия та голова коня. Кілька вмілих рухів пальцями - і перед нами кінь в очікуванні завершальної стадії опоряджування.

І найефектніша процедура цього творіння - це одягання коня в упряж. З довгих тоненьких ниточок сиру майстриня виплітає ажурні косички різної товщини, майстерно обв’язує фігуру коня, роблячи різні красиві вузлики.

Для того, щоб придати твору святковості пані Марія підмальовує деталі то легкими крапочками, то вузенькою смужкою в зелений і малиновий кольори, використовуючи харчові фарбники. Правда, коли майстриня певна, що іграшка слугуватиме тільки як сувенір, то застосовує і хімічні фарби.

Марія Юріївна не без гордості хвалиться, що на свята, а особливо на страсний четвер («кукуци», «вогники»), коли діти від хати до хати ходять по селу, сповіщаючи про наближення Великодня, вона дарує їм за гостинець замість галунок «крашанок» сирні іграшки. А вже на іменини, хрестини, весілля чи ювілеї майстриня виготовляє на замовлення великого коня зі всім облаштуванням, вершником, бербеницями з бринзою. Інколи такий виріб важить до двох кілограмів. 

Вона залюбки роздавала свої насправді мистецькі твори не тільки родині, сусідам, а й зовсім незнайомим людям. Особливо цінним і відповідальним для Марії Матійчук було замовлення для музеїв.

Майстриня- учасниця багатьох всеукраїнських виставок в галузі народного мистецтва, вона завжди була бажаним гостем різноманітних фестивалів чи симпозіумів, з великою цікавістю і повагою з нею спілкуються музейні наукові співробітники, мистецтвознавці, журналісти.. 

І хоч Марія Юріївна не має звання «Заслужений майстер», але вона насправді заслуговує його як перед людьми, так і завдяки тому, що впродовж півстоліття таким індивідуальним і водночас унікальним ремеслом прославляла мистецтво краю, яке вже стало загальним народним надбанням і, власне, вироби з сиру видокремилися як вид народного ремесла Гуцульщини в історії етнічної культури краю.

Количество просмотров: 12975
Отредактировано: 25-06-2007 [12:02]
Посмотреть оценки Посмотреть оценки
delete
наталья иванченко, Киев, свободный журналист "ХайВей" 

Теги

Для того, чтобы оценить статью, Вас необходимо войти в систему
Право оценивать рецензии на ХайВей можно получить от редакции сайта по рекомендации одного из журналистов ХайВей
Рекомендаций: +0
Всего комментариев: 18, Всего рецензий: 0
Укажите свой e-mail адрес, если Вы хотите получать комментарии к этому материалу
Подписаться

Для того, чтобы опубликовать сообщение в этой теме, Вам нужно ввойти в систему.

Рецензии

Комментарии

ДЯКУЄМО !!!!
10:48 25/06/07
Дуже цікаво! 5!
Але нам відтворити - зась! Ні корови, ні теляти
10:54 25/06/07
Оце інша справа...
11:02 25/06/07
не Цитата:
туловища
, а тулуба
11:46 25/06/07
Дякую, поправила
12:02 25/06/07
Остік Шрайбер Черновцы
Дуже смачно!
5!
Тільки останнє речення якось би підправити, бо таке воно нагромаджене...
12:24 25/06/07
А я в армии чётки из хлеба лепил... Класно получались, а когда прижимало с голодухи мог и погрызть... До нашего времени ни один экземпляр не сохранился... уж очень в учебке кормили паршиво...
За статью 5! Хорошая работа!
13:57 25/06/07
Дуже цікава стаття. Дякую. 5
14:34 25/06/07
Цитата:
А я в армии чётки из хлеба лепил...

Не помню где, но существуют часы из хлеба.
14:39 25/06/07
І, до речі, того року на "Країні мрій" продавали коників з сиру.
14:40 25/06/07
Sveta Rybalko Харьков
555
23:55 25/06/07
Остік Шрайбер Черновцы
Дивно, але я не гуцул, просто галичанин, але про коники з сиру знаю з дитинства... Прикольні такі..!
14:56 25/06/07
...жаль, не можу поставити оцінку...
15:04 25/06/07
5

І хоч Марія Юріївна не має звання "Заслужений майстер", але вона насправді заслуговує його
18:06 25/06/07
Бах Винница
20:28 25/06/07
Tanja Киев
21:42 25/06/07
Тетяна Крупа Харьков
Просто класс!
22:04 25/06/07
555
01:16 26/06/07

Live

5 час. назад

Харламов Виктор Георгиевич комментирует материал Межова

5 час. назад

Вікторія Івченко публикует статью "Нічка лагідна йде, сон солодкий гряде…"

6 час. назад

antov рекомендует материал Палец

6 час. назад

antov пишет рецензию на публикацию A bit of adrenalin for historians and philosophers

7 час. назад

antov комментирует материал «САТАНА ЧИНИТЬ РОЗВОД УСІМ» частка 5 (ПРОДОВЖЕННЯ)

7 час. назад

Khomiaklit комментирует материал A bit of adrenalin for historians and philosophers

7 час. назад

Вікторія Івченко рекомендует материал «САТАНА ЧИНИТЬ РОЗВОД УСІМ» частка 5 (ПРОДОВЖЕННЯ)

7 час. назад

Белка Белкина рекомендует материал "Дядько – ­ навпроти. Вагон-метро....
"

7 час. назад

Вікторія Івченко публикует статью "Дядько – ­ навпроти. Вагон-метро....
"

7 час. назад

Белка Белкина комментирует материал «САТАНА ЧИНИТЬ РОЗВОД УСІМ» частка 5 (ПРОДОВЖЕННЯ)

8 час. назад

Белка Белкина рекомендует материал A bit of adrenalin for historians and philosophers

9 час. назад

Жиго публикует статью Лютневий день дзвенів сльозою...

9 час. назад

Petro Boriwiter комментирует материал Пилип Коновал:честь від королеви

13 час. назад

Александр Белоус публикует статью Луна!

13 час. назад

Александр Белоус публикует статью Остросюжетная звезда

14 час. назад

antov комментирует материал ЧИ ЦЕ ФАНТАЗІЇ, ЧИ ТО ІЛЮЗІЇ?

14 час. назад

antov комментирует материал «САТАНА ЧИНИТЬ РОЗВОД УСІМ» частка 5 (ПРОДОВЖЕННЯ)

15 час. назад

Белка Белкина рекомендует материал Палец

15 час. назад

Белка Белкина рекомендует материал Библиотека номер тридцать

17 час. назад

Юрий Ермоленко публикует статью Библиотека номер тридцать

17 час. назад

Юрий Ермоленко комментирует материал Палец

17 час. назад

Юрий Ермоленко комментирует материал Палец

18 час. назад

Khomiaklit рекомендует материал «САТАНА ЧИНИТЬ РОЗВОД УСІМ» частка 5 (ПРОДОВЖЕННЯ)